Plângere penală împotriva ministrului Rafila. Acuzații în scandalul stimulatoarelor cardiace refolosite

de: Cătălina Burghelea
08 03. 2023

Vicepreşedintele Comisiei de Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor, Emanuel Ungureanu, a anunțat, miercuri, că a depus o plângere penală la Parchetul General, în legătură cu dosarul stimulatoarelor şi defibrilatoarelor implantabile. Deputatul USR susține că l-a reclamat pe ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, „sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzută la art. 297 al. 1 Cod Penal, faptă săvârşită prin menţinerea nelegală în funcţie a managerului Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Spiridon Iaşi”.

Val de plângeri penale în scandalul stimulatoarelor cardiace refolosite

Deputatul Emanuel Ungureanu (USR) a depus plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) împotriva ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, pentru că îl menţine în funcţie pe actualul manager al Spitalului Sfântul Spiridon din Iaşi, Dan Dimofte.

În aceeaşi adresă trimisă Parchetului, politicianul a făcut un denunţ şi împotriva directorului general economic din Ministerul Sănătăţii, „sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzută la art. 298 Cod Penal, faptă săvârşită prin neverificarea şi neinformarea ministrului Sănătăţii cu privire la existenţa arieratelor la nivelul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Spiridon Iaşi”.

Totodată, Parchetul General a fost sesizat cu privire la fostul director executiv al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DSP) Iaşi, Liviu Stafie, „sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzută la art. 298 Cod Penal, faptă săvârşită prin neluarea măsurilor care se impun ca urmare a adresei Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Spiridon Iaşi, prin care era informat de reutilizarea unor dispozitive implantabile”.

Acuzațiile lui Emanuel Ungureanu

Referindu-se la cazul stimulatoarelor cardiace recoltate de la persoane decedate, Ungureanu a transmis, miercuri, la Iaşi, într-o conferinţă de presă susţinută în faţa Spitalului Sfântul Spiridon, că nu doar medicul Dan Tesloianu este vinovat, ci toţi cei care ştiau de această practică. Potrivit deputatului USR, în capitala Moldovei a fost un război între două găşti care au ştiut că se întâmplă lucruri grave, dar au tăcut.

„Ce au făcut managerii de la spitalul din Iaşi din ultimii ani? Dincolo de ceea ce aţi auzit în spaţiul public despre medicul Dan Tesloianu, actualul manager Dan Dimofte a avut atribuţii directe în supravegherea actului medical încă din anul 2018. El nu poate fi exclus din răspunderea pe care o are. Eu vă spun că şi la operaţiile de cataractă din acest spital s-au refolosit dispozitive, unele şi de 40 de ori, când acestea trebuiau utilizate o singură dată.

Catastrofa care s-a declanşat aici brusc are la bază un război între găşti care au ştiut că se întâmplă aceste lucruri grave şi au tăcut. Responasbilii de dezastru sunt toţi cei care au ştiut despre aceste nereguli şi au tăcut”, a subliniat Emanuel Ungureanu.